Duyuru : Bayburt Üniversitesi Cnc Freze Tasarımı Ve Prototip İmalatı Gerçekleştirdi
24/رمضان/1438

Bayburt Üniversitesi Makine Mühendisliği tarafından tanıtımı yapılan Cnc Freze ve Prototip hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Murat Çolak tasarlanan makinanın günümüzde, sanayide gittikçe artan sayıda kullanılan CNC (Computer Numerical Control-Bilgisayar Sayımlı Kontrol) tezgâhları, üretime esneklik, parça başına düşük maliyet, istenilen tolerans ve kalitede parça üretimi gibi konularda büyük kolaylıklar sağladığını, ayrıca CNC Freze tezgahları ulusal ve uluslararası markette son yıllarda yaygınca kullanılan bir teknoloji olmakla birlikte özellikle bölgemizde yer alan küçük ölçekli imalat sanayicileri için hala yeni bir teknoloji olduğunu, geleneksel tip üretim teknikleri ile üretim yapan firmalar bilgisayar teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak yaygınca uygulama alanı bulan CNC teknoloji ile üretim yapan firmalarla rekabet şansının oldukça güçleştiğini, bu sebeple hazırda bulunan makinelerin bilgisayar kontrollü hale getirilerek eldeki imkanlardan maksimum olarak faydalanmak ve çoğunluğu yurt dışından ihraç edilen bu tür makinaları kendi imkanları ile ihtiyaçlarına göre imal ederek biraz da olsa büyük firmalar yanında rekabet şansını tekrar kazanabilmeleri gerektiğinden, çalışmada Bayburt Küçük Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren firmalardan Gel-Bul Tarım Makinaları ile birlikte bölgesel firma istekleri doğrultusunda herhangi bir CAM (Computer Aided Manufacturing-Bilgisayar Destekli İmalat) programı ile entegre çalışabilecek CNC freze tasarımı ve prototip imalatı yaptıklarını belirtti.

İmalatı gerçekleştirilen prototip cihaz bir CAM programı ile entegre çalışma, ahşap veya alüminyum bir blok üzerine delme, kazıma, oyma vb. talaşlı imalat işlemleri yapabilme kabiliyetine sahip masaüstü bir CNC freze tezgahı olan çalışma TÜBİTAK 2209-B kodlu “Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında Yrd. Doç. Dr. Murat Çolak danışmanlığında desteklenmiş ve başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.